Малите џинови програмери

Coding Giants / Училиштата за програмирање пред се се наменети за деца и млади
Среда
31.07.2019
Вложувањето во образование е исплатливо, велат основачите на полското училиште за програмирање Coding Giants. Можност им се дава и на идните приматели на франшиза од овој регион.
 

Живееме во време во кое не е доволно само да знаеме да читаме и броиме – употребата на дигиталните технологии создадe и нова дефиниција за писменост, а со тоа и потреба за дополнително образование. Тоа ги поттикна двете страни во процесот – и учениците и образовните институции, зголемувајќи ја побарувачката за ИТ вештини. Најбрз и до сега нејефикасен одговор на таквата зголемена побарувачка се приватните училишта за програмирање. Токму заради желбата да го споделат своето знаење, ентузијазам и страст за компјутерите и програмирањето, четири инженери од Варшавскиот технолошки универзитет во 2015 година го основале училиштето за програмирање Coding Giants.

Целта ни беше на децата и младите да им ја доближиме новата технологија и да ги образуваме во областа на комјутерското програмирање, но и да им ја развиеме нивната способност за логичко размислување – велат основачите на училиштето.

Набргу добиваат потврда дека се на вистинскиот пат. За само четири години работење успеале да отворат повеќе од 50 училишта во 26 градови во Полска. Повеќето од училиштата и натаму се во нивна сопственост, но секоја година се зголемува бројот на франшизните подружници. Меѓутоа, забележале дека побарувањето за едукација и развивање на вештините во областа на информатичката технологија ја надминува понудата во Полска, а според нивниот впечаток така е и на другите пазари. Заради тоа од годинава франшизата им ја понудиле и на претпремачите надвор од Полска, а франшизни партнери бараат и во земјите од регионот.

Од потенцијалните кандидати, пред се се очекува да сакаат да работат со деца и млади. Се разбира, треба да бидат мотивирани и иницијативни, треба да го познаваат локалниот пазар и да имаат основни познавања за информатика, нови технологии, а во најдобар случај и за програмирањевелат во Coding Giants.

За да се отвори училиште за програмирање под брендот Coding Giants потребни се 6000 евра што се смета како почетна инвестиција која го покрива надоместокот за лиценца, опрема и уредување на просторот. Услов е училниците или просторот во кој ќе се одржуваат курсевите за програмирање да не бидат помали од 30 м2. Тековниот надомест се утврдува со договор и може да се плаќа или како редовен месечен надомест или како месечна провизија од приходот на училиштето.

Давателите на франшиза велат дека нивните идни партнери можат да очекуваат постојана поддршка со сите предности кои ги носи развиениот и воспоставен систем. Coding Giants според правилата на франшизната соработка нуди стручност, бренд и know-how, вклучително и целиот материјал за работа: проверени наставни скрипти за водење на курсевите, едукативни материјали за учениците, како и промотивен материјал и пристап до целосниот CRM систем кој го олеснува процесот на пријавување на посетителите, плаќањето и комуникацијата со клиентите.


Малите големи програмери / Програмите за курсевите ги подготвуваат стручњаци за програмирање кои внимателно го одбрале и приспособиле материјалот според возраста и способностите на учениците. Се нудат 14 курсеви за неколку возрасни групи (за деца од 6-9, 10-12, 13-16 и 17-19 години)

погледнете ги текстовите

Нови млади претприемачи во Скопје: кои се тие и зошто избрале франшиза за образование за деца? /21.02.2020

Покрај примателите на мастер франшиза, на „Училиште за брзо читање и мудро учење“ се придружија и два одделни приматели на франшиза во Македонија!

Случајот на Edukido - што е неопходно за успех во едукативна франшиза? /23.01.2020

„Практиката покажува дека колку повеќе примателите на франшиза се потпираат на нашето искуство и препораки, толку им се подобри резултатите во работењето“ вели Ана Јурак, менаџер во одделението за деловни корисници на едукативниот концепт Edukido.

Брзото читање ја „освои“ и Македонија! /14.01.2020

Франшизниот систем „Училиште за брзо читање и мудро учење“ пристигнува и во нашата земја. Потпишан е договор за мастер франшиза.

Образованието како глобален бизнис /08.10.2019

Канадскиот систем Maple Bear е еден од најголемите светски франшизи во областа на образованието. Што нуди оваа франшиза и кои би биле идеалните партнери во земјите од регионов, објаснува Јан Бидан, генерален директор за централна и источна Европа

Коцка, коцка, коцкичка... учиме со Едукидо /17.12.2019

Полскиот едукативен концепт Едукидо планира ширење на франшизната мрежа надвор од границите на Полска. Покрај национална мастер франшиза се нуди и одделна франшиза.

најчитани

Италија: бизнис искуства и решенија во време на COVID-19 /01.04.2020

Италија беше првата европска земја во која се појави новиот корона вирус. После неколку недели од епидемијата, ја анализираме економската состојба во Италија и мерките на Владата во Рим.

За добра пица има добар пазар - Domino's се шири во регионот /04.03.2020

Domino's, најголемиот синџир на пицерии во светот, пролетва ќе ја добие првата франшизна подружница во Хрватска

Што е тоа франшиза? /17.07.2018

Франшизинг е начин на кој сопствениот бизнис можете да го водите под добро познат бренд! Франшизингот го применуваат и некои од најпознатите светски брендови. Да објасниме што е франшизно работење…

Над 200 идеи за успешни бизниси на саемот за франшизи во Варшава /22.10.2019

За три дена, 7000 посетители на саемот на франшизи во Варшава имаа можност да погледнат и изберат помеѓу 200 франшизни брендови и бизнис идеи. Што го издвојува овој Саем и зошто се вели дека е направен „по мерка на претприемачите“?

5 митови за франшизингот - да не направиме грешка во чекори... /11.03.2020

Има повеќе погрешни претпоставки за франшизингот, па не е ни чудно што луѓето кои размислуваат за купување франшиза, често ја менуваат одлуката. Ова се некои од најчестите заблуди...

популарно во форумот