Доминација на големите системи

Повторно на врвот
Повторно на врвот / McDonald's и оваа година е на списокот на 100-те глобално најуспешни франшизи
Вторник
09.03.2021
Годинашната листа на порталот FranchiseDirect потврди дека, дури и за време на пандемијата, американските франшизи останаа најуспешни и најзастапени во светот. Повеќето од нив се системи од областа на гастрономијата.
 

- Без сомнение, најголемата приказна во 2020 година беше Ковид-19. Јасно е дека пандемијата негативно влијаеше на франшизната индустрија. Според извештајот на истражувачката куќа FRANdata, се проценува дека само во првите шест месеци од пандемијата биле затворени околу 32.700 бизниси со франшиза. Од тоа, 21.834 беа затворени привремено, додека 10.875 беа затворени трајно - се наведува во извештајот на порталот FranchiseDirect.

Тогаш, што ни покажува годинашната листа на 100 најуспешни франшизи на порталот FranchiseDirect?

Кризата, можеби како што се очекуваше, најдобро ја поднесоа големите, добро воспоставени и светски познати брендови. Тоа се системи, кои имаат искуство, ресурси, сила и логистика за брзо наоѓање решенија и прилагодување на бизнисот кон ситуацијата која што се менуваше од ден на ден. Шокот на кој што беа изложени сите светски бизниси по избувнувањето на пандемијата, големите и стабилни системи успеаја да ги амортизираат до есента 2020 година. McDonald's, кој оваа година беше на врвот на листата од 100-те најуспешни франшизи, пријавува "рекордни резултати“ за крајот на 2020 година, се наведува во извештајот на порталот FranchiseDirect.

Како и претходните години, и оваа година листата „детектира“ доминација на американските франшизни системи на глобално ниво. Убедливо најголемиот број рангирани франшизи доаѓаат од САД - дури 92, а најчестите системи се од областа на гастрономијата и угостителството (38). Додека во претходните неколку години, на списокот беа вклучени и франшизни системи од Европа (Германија, Франција, Шпанија), оваа година беа рангирани само два система од Европа - InterContinental од Велика Британија (25 место) и Husse од Шведска (87 место). Доминацијата на американските франшизи е веќе видлива и во рангирањето на првите десет најуспешни франшизи.

Десетте најуспешни за 2021 година:

  1. McDonald’s (ресторан за брза храна)
  2. KFC (ресторан за брза храна)
  3. Burger King (ресторан за брза храна)
  4. 7-Eleven (ланец на супермаркети)
  5. Domino's (ресторан за брза храна)
  6. Ace Hardware Corporation (ланец на продавници за алати)
  7. Century 21 (недвижен имот)
  8. Papa John's (ресторан за брза храна)
  9. Taco Bell (ресторан за брза храна)
  10. Pizza Hut (ресторан за брза храна)

Комплетниот список на ТОП 100 глобални франшизи за 2021 година можете да го пронајдете тука.

Кои се условите за рангирање на листата?

За рангирање се користи комплексна формула, која вклучува голем број фактори, како што се: раст на деловната единица, обемот на продажбите, бројот на години во франшизинг, нивото на стабилност, степен на раст на мрежата и меѓународната експанзија.

Сепак, формулата неодамна беше модификувана, па така, сега наместо вкупниот приход во предвид се зема обемот на продажбите, додека пак, растот на бројот на деловните единици се мери процентуално.

Исто така, формулата вклучува и критериуми кои што ги надминуваат едноставните бројки - зема во предвид колку давателот на франшизата им помага на своите идни приматели, како и колку системот инвестира во развојот на локалната заедница преку добротворни програми и донации.


погледнете ги текстовите

Оnline наставата успешна /05.09.2020

Полскиот франшизен систем на училишта за програмирање, Coding Giants , има намера да отвори училишта во земјите од регионов. Што научија во време на пандемијата со коронавирусот и како тоа може да биде предност за идните приматели на франшиза?

Саемот во Варшава- според планираното! /03.09.2020

Саемите и конференциите се враќаат! Најголемиот саем на франшизи во средна и источна Европа ќе се одржи како што е и планирано, од 15 до 17 октомври 2020 во Варшава.

Италија: бизнис искуства и решенија во време на COVID-19 /01.04.2020

Италија беше првата европска земја во која се појави новиот корона вирус. После неколку недели од епидемијата, ја анализираме економската состојба во Италија и мерките на Владата во Рим.

Едукацијата се сели „онлајн“ /25.03.2020

Полскиот франшизен синџир на училишта за англиски јазик Early Stage не запре со работата и покрај затворањето на училиштата. Часовите ги одржуваат online. Дали и примателите на франшиза го користат ова решение?

Војна на пилешките сендвичи /19.03.2020

McDonald’s одлучи во своите ресторани во Америка да понуди и два сендвичи со пилешко... Зошто ли е тоа толку значајно? Затоа што прашање е дали тоа би се случило доколку примателите на франшиза не направиле притисок, а сето предизвикано од заострената конкуренција.

најчитани

Над 200 идеи за успешни бизниси на саемот за франшизи во Варшава /22.10.2019

За три дена, 7000 посетители на саемот на франшизи во Варшава имаа можност да погледнат и изберат помеѓу 200 франшизни брендови и бизнис идеи. Што го издвојува овој Саем и зошто се вели дека е направен „по мерка на претприемачите“?

Што е тоа франшиза? /17.07.2018

Франшизинг е начин на кој сопствениот бизнис можете да го водите под добро познат бренд! Франшизингот го применуваат и некои од најпознатите светски брендови. Да објасниме што е франшизно работење…

За нов почеток – училиште за програмирање /15.10.2020

Какви очекувања може да имаат претприемачите од регионов кои ќе ја изберат франшизата на полското училиште за програмирање Coding Giants? Приказната на Иза Порадовска од Полска може да биде интересен пример

Без застој во образовниот сектор /19.03.2021

Франшизите од секторот за едукација на децата, продолжија да ги шират своите мрежи, дури и за време на пандемијата. Неколку системи веќе потпишаа франшизни договори и започнаа со деловна активност во земјите и од овој регион.

Од крофнички до франшиза /27.10.2020

Приказната за „Јети фритули“ од Макарска е добар пример како од мал семеен бизнис може да се направи франшиза. Како се градел овој концепт, што е потребно за профитабилно работење и кои би биле посакувани приматели на франшизата?

популарно во форумот