И старо и младо

Храната домонира
Храната домонира / Помеѓу 10 најуспешни американски франшизи, пет се ресторани за брза храна. McDonald's и оваа година е на врвот.
Недела
03.02.2019
Почетокот на годината е време за рекапитулација, време кога и магазинот Entrepreneur се навраќа на пазарот на франшизите во Америка и ја преставува годишната листа на 500 најуспешни.
 

Отакако за прв пат е објавена листата на 500 најуспешни американски франшизи  на магазинот  Entrepreneur во далечната 1980 година, забележани се само пет брендови кои во овие 40 изданија  се повторуваат: Subway (сендвичи), Lawn Doctor (одржување тревници), Martinizing (хемиско чистење и перење), но и McDonald's  и Dunkin' (порано Dunkin' Dounts) култните брендови за брза храна кои оваа година се наоѓаат на врвот на листата – на прво и второ место. Дванаесет брендови, пишува Entrepreneur, не се нашле на листата само еднаш или два пати. Но овие потатоци колку и да се предизвикувачки, сведочат всушност за жив и динамичен сектор кој цути во борбата помеѓу „старите“ и „младите“ системи.  Годинешната листа покажува дека само 86 од 500 рангирани компании  започнале да развиваат франшизна мрежа пред 1980.  Компаниите од оваа листа по системот франшизинг  во просек работат 25 години, а дури 22 компании започнале да даваат франшиза пред пет или помалку години.

Оваа дихотомија се забележува и при споредбата на 10-те најуспешни. Половината рангирани во системот со франшизинг започнале пред 1980, а половината подоцна.  Помеѓу „ветераните“ се ланците за брза храна

McDonald's (1), Dunkin' (2), Sonic Drive-In (3), Taco Bell (4) и ланецот на супермаркети 7-Eleven (10). Меѓу омилентите ланци пак се поштенско – курирските преставништва UPS Store (5), брендот за брза храна Culver's (6)  и Jersey Mike’s Subs (9), фитнес клубовите Planet Fitness (7)  и фризерските салони Great Clips (8).

Како што покажува и овогодинешната листа, храната е се уште доминантна категорија – 24 % од сите рангирани компании се системи поврзани со храна.  Но и овој сектор постојано се менува и разделува. Ова се потврдува со бројот на новосоздадени, тесно ориентирани концепти (грицки – snack food, здрава храна...)

Броевите, пак, покажуваат уште нeколку интересни трендови. Вкупниот број на подружници на сите 500 рангирани компании изнесува 533.125, При тоа 36% од нив работат надвор од американскиот пазар. За американските компании франшизингот   е најчестата стратегија за ширење на меѓународниот пазар. На овој начин одделни брендови се присутни и во овој регион.  Од овогодинешната листа на 500 најуспешни, во земјите од регионов работат McDonald's (1), RE/MAX (15), KFC (23), Holiday Inn (36), Doubletree by Hilton (56), но и  Subway (125), ланецот кој е познат по сендвичите  и за сега има два ресторани во Словенија и еден во Хрватска, каде и натаму бараат нови приматели на франшиза.

Сепак, пишува Entrepreneur, се забележува дека динамиката на ширење на франшизните мрежи забавува. Компаниите од оваа листа во периодот од јули 2017 до јули 2018 отвориле 13.935 нови подружници, што е за 5.000 помалку во однос на претходната година и 2000 помалку во однос на таа пред неа.  Се забележува  дека се намалува и бројот на  подружници во директна сопственост  на компаниите  што е  последица  на стратегијата  која  последните години ја прифатија и големите имиња на франшизингот. Имено, Pizza Hut, KFC и McDonald’s продале голем дел од своите преставништва на примателите на франшизата. Вистински куриозитет  е Subway кој нема ниту еден ресторан во своја сопственост. Сите 44.000 ресторани низ светот ги држат приматели на франшиза.

Вкупната листа на Entrepreneur франшизата 500 можете да ја најдете овде.


погледнете ги текстовите

Избери и започни со свој бизнис /05.10.2021

Се наближува 19-тото издание на најголемиот саем за франшиза во Централна и Источна Европа. Варшава повторно ќе биде домаќин на повеќе од 200 компании кои бараат идни деловни партнери - франшизни приматели.

Право на територијална ексклузивност /16.07.2021

Што подразбира „територијалната ексклузивност“ во франшизингот? Како функционира во пракса? Дали постојат ограничувања и зошто е значајна?

Во исчекување на саемите за франшизи /14.05.2021

Двата најголеми меѓународни саеми за франшизи во Европа го потврдија “враќањето во игра“ и објавија датуми за одржување за оваа година.

Вмрежување на Европа /23.04.2021

Полското училиште за програмирање за возрасни Coders Lab е отворено во две нови европски земји, а моментално се активни и нови дополнителни поволности за потенцијалните партнери од регионот.

Безбедно доставување на храна /12.04.2021

Минимален контакт со клиенти, редовна употреба на средства за дезинфекција, и постојана проверка на здравствената состојба на доставувачот - се главните принципи за сигурна достава на храната. Како еден франшизен систем ги применува сите овие принципи во пракса?

најчитани

Sara Fashion компанија која освојува /08.11.2019

Ѓорѓи Зорзиќ е меѓу првите кои се заинтересирале за добивање на франшизата на Sara Fashion. Пред точно 10 години отворил франшизна единица во Кавадарци. Ѓорѓи смета дека успехот си доаѓа сам по себе, но најважно од се е да се сака работата, така што неизмерно ќе се вложите во неа, а таа ќе возврати.

Дефиниција на франшизинг /17.07.2018

Франшизата е облик на соработка помеѓу независни стопанственици. Давателот на франшиза го нуди својот "know-how" и бренд а за возврат наплатува надомест од примателот на франшиза, кој со тој надомест стекнува право и можност да ја користи докажаната бизнис идеја.

Што е тоа франшиза? /17.07.2018

Франшизинг е начин на кој сопствениот бизнис можете да го водите под добро познат бренд! Франшизингот го применуваат и некои од најпознатите светски брендови. Да објасниме што е франшизно работење…

JUMBO расте на Балканот /20.07.2018

Џамбо, грчки синџир продавници за играчки, ја прошири мрежата за франшиза во регионот. Последната продавница беше отворена во Гњилане, Косово.

Од хокеј до Сабвеј /05.03.2019

На почетокот бевме и загрижени – како ќе започнеме бизнис со кој никогаш не сме се занимавале! Меѓутоа сфативме дека купувањето на Subway франшизата значи дека ќе имаме постојана помош и поддршка – вели Петер Фрухауф, познат словачки хокеар.

популарно во форумот