Како да одбереш, а да не зажалиш?

Михал Вишњевски
Михал Вишњевски / Михал Вишњевски, директор за франшизен консалтинг во PROFIT system групата
Петок
15.02.2019
„Едноставно – одбери го најдоброто што се нуди на пазарот на франшиза!“, порачува Михал Вишњевски, директор за франшизен консалтинг во Профит систем (PROFIT system) групата.
 

За претприемачот кој размислува за отпочнување на бизнис со купување на франшиза, најважно е да одбере вистинска франшиза, докажана и успешна. Но, како да го направи вистинскиот избор, на што треба да обрне внимание?

Кога се определувате за купување и „примање“ на франшиза, односно кога одлучувате за пристапување кон некој од франшизните системи, земате во предвид неколку принципи.  Прво, одберете франшиза во онаа гранка која вам лично ви се допаѓа. Многу е важно избраното да ве доведе во ситуација да доживеете и професионално и лично задоволство.  Тоа ќе се случи само тогаш кога ќе се определите за гранка која ви „лежи на срце“. Не е премногу важно и не треба да ве загришува ако немате искуство во таа област. Многу поважно е да работите во подрачје  кое ви е блиско, зашто така  страста со која ги извршувате работите ќе ви донесе и дополнителен поттик и посветеност, што е важно за успех.  Секоја работа која преставува задоволство, а не само обврска, многупати е докажано, е поуспешна.  Влегувањето во гранка која вам лично не ве интересира, ќе ја намали вашата, но и мотивираноста на вработените. Значи, избирајте со срце!

Второ, не се фокусирајте само на потребната инвестиција за  влегување во франшизниот систем. Трошоците често се помалку важни од сознанието дека бизнисот во еден момент ќе стане профитабилен.  Поточно, во франшизните системи токму заради големото искуство можно е да се предвиди  кога вложените пари ќе се вратат!  Важно е да се спореди и дознае како финансиски поминале  другите претприемачи  кои работат или работеле под иста или друга франшиза од иста гранка (дејност).

Како да се подготви претприемачот за влез во франшизинг, кои совети можете да ги дадете за почеток?

Многу е важно да се почитува и спроведува бизнис  планот, со подеднаков интерес и внимание како кога водите биснис кој самостојно сте го започнале од нула. За успех не е доволно само позитивното размислување. Пред да ја донесете одлуката за пристап до некој од системите, проверете го од повеќе страни: колку е доверлив, колку се точни добиените информации. Исто така разгледајте ја добро и состојбата на пазарот. Можно е за производот или услугата која сакате да ја понудите да нема голема побарувачка или пак, за дејноста да е потребен внимателен  избор на локација. Учете и постојано вложувајте во себе.  Приватниот бизнис, па дури и во франшизен систем, бара многу вештини: за управување, преговарање и договарање, грижа и работа со корисниците....


погледнете ги текстовите

Промените не влијаат на развојот /24.03.2021

Како се прилагодуваше начинот на работењето во услови на пандемијата и на каква поддршка можеа да сметаат бројните приматели на франшизи, одговара Радослав Кулеша, коосновач на училиштето за програмирање за деца, Coding Giants.

Предностите на добриот модел /10.10.2020

„Добро осмислениот финансиски модел им ја гарантира на давателите на франшиза атрактивноста на нивната франшизна понуда“- истакнува Карол Кечмарек, франшизен консултант на компанијата PROFIT system.

Достава на храна – предности и недостатоци /22.04.2020

Се повеќе угостители размислуваат за воведување на домашна достава како мерка со која би се намалиле последиците предизвикани од коронавирусот. Да ги разгледаме предностите и недостатоците на оваа стратегија.

Време на криза - размисли и дејствувај /28.03.2020

Како ќе се одрази COVID19 пандемијата на работењето на франшизните системи и за што треба да размислуваат давателите на франшиза? За ова разговараме со Игор Богојевиќ, PROFIT system

Цени ја оригиналноста, но и правилата на игра /22.03.2020

Што е важно за успех во франшизниот бизнис, кои гранки се популарни, а кои ветувачки, каков е пазарот во Чешка? Одговорите ги дава Ленка Новакова, која е франшизен консултант во PROFIT system.

најчитани

Од хокеј до Сабвеј /05.03.2019

На почетокот бевме и загрижени – како ќе започнеме бизнис со кој никогаш не сме се занимавале! Меѓутоа сфативме дека купувањето на Subway франшизата значи дека ќе имаме постојана помош и поддршка – вели Петер Фрухауф, познат словачки хокеар.

Самопослужно перење, како и насекаде во светот /18.12.2018

Првата франшиза на LG Laundry Lounge е отворена во Србија, во населбата Белвил во Белград. Потенцијал за ширење на мрежата постои и во другите градови од Србија како и поширокиот регион.

Саемот во Варшава- според планираното! /03.09.2020

Саемите и конференциите се враќаат! Најголемиот саем на франшизи во средна и источна Европа ќе се одржи како што е и планирано, од 15 до 17 октомври 2020 во Варшава.

Франшизен пакет /17.07.2018

Франшизен пакет е основата на франшизниот систем, бидејќи го содржи комлетниот бизнис пакет кој го нуди сопственикот на франшизата.

LG Салон за перење /19.03.2019

Во ритамот на животните промени – помалку време, помал животен простор и големи сметки за струја, не е за изненадување кога новите бизнис концепти се издигнуваат, искористувајќи ја ваквата ситуација како поволна прилика која води кон основање нов бренд - сервис за перење.

популарно во форумот