Icy Bobo од сега е YORTIE
Сопственикот Рок Јакше вели дека одлучиле да го ребрендираат концептот, бидејќи сакале да го издигнат брендот, а притоа на сите елементи од концептот да им дадат полуксузна нота. – Го издигнавме брендот на повисоко ниво. Исто така, ја проширивме и палетата на производи, а започнаа да ни пристигнуваат барања за отворање на единици кои би работеле преку целата година. Сето тоа, го предизвикаа ребрендирањето на концептот и создавањето на YORTIE – објаснува Рок Јакше.
Постоечките мобилни франшизни единици, како што вели, веќе се ребрендирани.
Покрај сладоледот кој се подготвува на специфичен начин, пред самите купувачи, сега се нудат и мини палачинки кои се преливаат со различни преливи, а се нудат и два вида на здрави пијалоци, кафе и YORTIE слатки.
Ребрендирањето и новите производи не се единствените новитети во концептот на YORTIE франшизата. Имено, покрај мобилниот штанд за продажба на сладолед, примателите на франшизата од сега можат да отворат и класична продавница која би работела преку целата година. Осмислени се повеќе модели на продажни места – продавници на улица со и без места за седење, како и класични продавници со пултови во трговските центри. Се препорачува локалот да се отвори во централните и туристички зони, трговски центри, во паркови кои се посетувани од деца, млади и семејства, кои се и главната целна група на брендот YORTIE.
YORTIE во Словенија и Хрватска има по две единици, во Германија една, а нови приматели на франшиза се бараат низ цела Европа.
погледнете ги текстовите
Франшизниот ланец МЕРОН планира да го прошири својот концепт на кафетерии во сите земју од Европската Унија. Отворени се за соработка и со претприемачите од земјите во регионот.
Првата франшизна единица на сараевскиот ресторан CHIPAS во Босна и Херцеговина се отвара во градот Високо.
Минимален контакт со клиенти, редовна употреба на средства за дезинфекција, и постојана проверка на здравствената состојба на доставувачот - се главните принципи за сигурна достава на храната. Како еден франшизен систем ги применува сите овие принципи во пракса?
Приказната за „Јети фритули“ од Макарска е добар пример како од мал семеен бизнис може да се направи франшиза. Како се градел овој концепт, што е потребно за профитабилно работење и кои би биле посакувани приматели на франшизата?
Франшизниот систем Icy Bobo, концепт за продажба на сладолед подготвен на тајландски начин, предвидува проширување на мрежата низ Европа. Свои партнери бараат и во нашиот регион.
најчитани
Франшизата е облик на соработка помеѓу независни стопанственици. Давателот на франшиза го нуди својот "know-how" и бренд а за возврат наплатува надомест од примателот на франшиза, кој со тој надомест стекнува право и можност да ја користи докажаната бизнис идеја.
Ѓорѓи Зорзиќ е меѓу првите кои се заинтересирале за добивање на франшизата на Sara Fashion. Пред точно 10 години отворил франшизна единица во Кавадарци. Ѓорѓи смета дека успехот си доаѓа сам по себе, но најважно од се е да се сака работата, така што неизмерно ќе се вложите во неа, а таа ќе возврати.
Што подразбира „територијалната ексклузивност“ во франшизингот? Како функционира во пракса? Дали постојат ограничувања и зошто е значајна?
Бугарскиот бренд Brutale кој се карактеризира со елегантни машки костуми шиени по мерка, тргнува во експанзија во Европа. Приматели на франшиза бараат и меѓу претприемачите од овој Македонија.
Турскиот малопродажен синџир FLO планира четирикратно да го зголеми бројот на продавници со франшиза ширум светот до 2023 година. На мапата на франшизата се и земјите од овој регион.