Освежување во светот на накитот

Oxette / Освен Белград, франшизата за накит Окета е достапна и за други градови во Србија
Петок
20.07.2018
Оккета, грчки бренд на накит, часовници и други модни додатоци, работи повеќе од една година во Белград, а франшизата сега е достапна и за други градови во Србија.
 

Oxette, грчки бренд под кој го произведува, дистрибуира и продава накит, часовници и други модни додатоци, беше формирана во Атина во 1998 година и е во сопственост на компанијата Perideo S.A. Таа главно ја проширува својата малопродажна мрежа преку обезбедување на франшиза, но исто така и со отворање сопствени продавници.

Во Србија, Oxette функционира од април 2017 година. Мастер франшизата за територијата на Србија стана компанија Glamar, која е задолжена за понатамошно проширување на малопродажната мрежа на овој пазар. Првата продавница ја отвори Glamar во Големиот моден центар во Белград, а потоа и во Делта Сити. Сега се фокусира на проширување во другите градови на Србија, но претприемачи во близина на Белград, кои се размислува за отворање на продавница за накит, нуди франшиза модел на соработка.

Магда Моловска, генерален менаџер на Glamar, вели дека постојат две можности за соработка во зависност од локалниот пазар. - Ние им нудиме на заинтересираните претприемачи можност да отворат продавница, но исто така и агол на франшиза. Која е најдобрата опција ќе зависи од претходната анализа на локалниот пазар со цел да се донесе вистинската одлука. Сепак, во помалите градови во Србија сметаат дека е поголема веројатноста дека брендот Oxette прошири преку франшизата агол или да се отвори "острови" во рамките на трговски центри - објаснува мали клуч.

Секој е заинтересиран, вели тој, добредојде, но им даде приоритет на оние кои веќе имаат претприемачко искуство.

Магда Моловска вели дека Окета не наплатува надоместок за франшиза за влез, но примателот, секако, треба да има финансиски потенцијал. - Инвестиционата висина зависи од многу параметри, па затоа е тешко да зборуваме а приори. Кога станува збор за франшиза агол во рамките на постојните мулти-бренд, примачот треба да инвестира во мебел и дисплеи, кој чини околу илјада евра и тоа треба да се додаде инвестициски производи. Износот на количината ќе биде, ние ќе ги дефинираме со договор и врз основа на заеднички договор. Кога станува збор за "остров" во рамките на трговскиот центар, инвестициите се околу 600 евра по квадратен саем во самиот киоск, што додава инвестиции во производите. Кога станува збор за продавницата, можеме да зборуваме за тоа само по одредена истрага - објаснува таа.

Компанијата Glamari, како снабдувач на Oxette франшизи во Србија, идни партнери нуди постојана поддршка во однос на визуелни и маркетинг segmentu.Obuka и персонал за поддршка, исто така, вклучува, како и, како што вели во мали клуч, постојана комуникација во врска со дневниот бизнис и можните проблеми . Покрај тоа, маркетинг материјали постојано се ажурираат и се достапни на франшизерите.

На српскиот пазар има неколку брендови на накит и модни додатоци, а компанијата е свесна дека конкуренцијата станува посилна. Магда Моловска, сепак, верува дека Окета ќе се истакне на пазарот. - На прв поглед на Oxette спектар на накит и часовници, станува јасно дека ова е освежување во светот на накит, бидејќи тоа е мода накит дизајниран во комбинација на предмети од скапоцени метали, полу-скапоцени камења и кристали, и тоа по многу поволни цени - објаснува мали клуч зошто тој мисли нема да биде тешко за нив да се позиционираат и да ги продаваат.


Oxette / Моден накит дизајниран во комбинација од благородни метали, полу-скапоцени камења и кристали
Весна Лапчиќ
Уредник

погледнете ги текстовите

Нов ланец за обувки на Балканот /06.04.2022

Турскиот малопродажен синџир FLO планира четирикратно да го зголеми бројот на продавници со франшиза ширум светот до 2023 година. На мапата на франшизата се и земјите од овој регион.

Можност во чудесниот свет на музеите /07.02.2022

Тие сакаа да понудат уникатно искуство кое ќе ги спои забавата и образованието и ќе привлече посетители од сите возрасти. „Музејот на сетилата“ за кратко време стана неизбежна атракција и ги наведе основачите сега да понудат и франшиза.

Заработи на евтино кафе /29.10.2021

Cofix, ланецот на кафетерии со поволни цени, се појави на израелскиот пазар како сериозен конкурент на Starbucks. Денес, по постигнатите завидни резултати на постоечките пазари, имаат намера да го прошират својот бизнис низ цела Европа.

Кога кафето ќе стане повеќе од задоволство /12.08.2021

Франшизниот ланец МЕРОН планира да го прошири својот концепт на кафетерии во сите земју од Европската Унија. Отворени се за соработка и со претприемачите од земјите во регионот.

Полека и сигурно до франшиза /06.07.2021

Доколку водите мал бизнис што може лесно да се „реплицира“, франшизингот е идеален начин за проширување на вашиот бизнис. Сепак, кои се основните предуслови за развој на успешна франшиза?

најчитани

DepilConcept доаѓа во Србија /11.03.2019

Португалскиот бренд во областа на долготрајното отстранување на влакната DepilConcept ја отвора првата франшизна клиника во Белград. Примателот на мастер франшизата најавува ширење на мрежата и јакнење на брендот.

Автоматизиран „Sид за пијалоци“, угостителски концепт од иднината /05.01.2020

Оригиналниот концепт на услуги по кој се препознаваат рестораните EasyBeer и EasyWine посебно е интересен за гостите, а нивната исплатливост, за претприемачите кои се заинтересирани за оваа франшиза.

Самопослужно перење, како и насекаде во светот /18.12.2018

Првата франшиза на LG Laundry Lounge е отворена во Србија, во населбата Белвил во Белград. Потенцијал за ширење на мрежата постои и во другите градови од Србија како и поширокиот регион.

Како да се подготвите за улогата примател на франшиза? /06.05.2019

Кој бизнис? Има ли пазар за тоа што сакам да го работам/понудам? Имам ли доволно пари за отпочнувањае бизнис? На крајот, дали ќе ми се исплати оваа работа?

Каков бизнис може да стане франшизата? /26.10.2018

Успешното работење може да доведе до отворање на работилници или филијали, отворање на нови фирми или - по пат на франшиза. Во споредба со првите два начини, деловен развој по пат на франшиза бара помали инвестиции и носи помал ризик.

популарно во форумот