Maple Bear

информација за франшизниот ситем

опис на франшизниот систем

Канадските училишта Maple Bear ги донесоа во Европа најдобрите искуства од Кандската билингвална (двојазична) методологија за образование. Maple Bear е најголемата светска образовна франшиза и една од најбрзорастечките приватни образовни брендови во светот.

Maple Bear е позициониран како најдобар (премиум) бренд.  Образовните центри на Maple Bear обично се регистрирани како локални училишта, приспособени на локалните образовни регулативи, нудејќи целосно јасна локална наставна програма со канадската програма и методологија на учење  која на децата им дава можност  да стекнт  вештини за 21 век.

Детските и предучилишни програми нудат целосно користење на англискиот јазик  или билингвална програма (во зависност од локалните правила). Основното и средното образование  опфаќа билингвало учење каде канадските наставни програми и начинот на предавање се прилагодени на локалните програми и барања на Министертсвото за образование.

„Maple Bear“ сега дава поволна можност за соработка така што на деловните луѓе и локалните образовни системи им нуди поединечна франшиза (single-unit franchise). Примателот на одделната франшиза управува со подружницата откако стекнал право да го има и води училиштето „Maple Bear“ за период од 10 години, со можност за продолжување на соработката. Лиценцата дозволува управување со сите формати на едукативниот центар – од градинки до средни училишта. Меѓутоа, примателот на франшизата нема обврска да го развива целиот спектар, туку само да отвори, на пример, градинка.

„Maple Bear“ е франшиза која нуди деловна можност:

 • на постојните приватни градинки во кои одат деца со добро познавање на англискиот јазик, а кои  би сакале да се издвојат од  конкуренцијата и да понудат на своите ученици (домашни и странски)  целосно „нурнување“  во англискиот и модерна, препознатлива методологија на подучување,  или сакаат да додадат програма за предучилишно образование  во своето портфолио, за што им е потребна поддршка од искусна мрежа.
 • на училиштата за англиски јазик кои сакаат повеќе да се насочат на образованието
 • на претприемачите кои би сакале да развијат бизнис во образовната сфера со силна поддршка на најголемиот едукативен франшизинг концепт во светот.

сопствени деловни единици

15

франшизна единица

 • 32 земји (Канада, Бразил, Бангладеш, Кина, Индија, Кенија, Мексико, Мароко, Непал, Филипини, Сингпур, Јужна Кореа, Шри Ланка, ОАЕ, САД, Виетнам...).
 • Србија (1), Албанија (1), Бугарска (3), Румунија (2), Украина (2)
 • + 560 училишта
фотографија на деловна единица
информација за примателот на франшиза

поддршка за примателот на франшиза

Поддршката за примателите на Maple Bear франшизата подразбира:

Поддрка пред отворање

 • Бизнис план
 • Скици за изгледот на училиштето и училницата
 • Примена и реализација на проектираниот план и постојано ажурирање
 • Водич за новите сопственици

Поддршка во работењето

 • Оперативен прирачник
 • Планови и прирачници за итни случаи
 • Прирачник за деца со посебни потреби
 • Водичи за вработените, за учениците и родителите
 • Училишен CRM ( управување на односите со клиентите)
 • Комплетен водич за вработување, заедно со описот на работењето, обврските, предлог и начин за презентација на услугите, системот на работење, наставните програми, методологијата...)
 • Помош при вработување
 • Стратегија и поддршка при запишувањето на учениците

Поддршка во наставата

 • Канадска наставна програма за деца на возраст од 18 месеци до 18 години
 • Дневен план за предавањата
 • Канадска методологија и стратегија за подучување
 • Почетна обука (на самото место) и тековна обука и советување (најмалку 4 седмици годишно)
 • Виртуелен директор за настава (Virtual Academic Director) за секој одделен примател на франшиза
 • Ажурирање на наставните програми
 • Средби на наставниците и сопствениците на училиштата

Поддршка во маркетингот

 • Веб сајт (интернет страница), социјални мрежи, прилагодување и поддршка за електронска пошта
 • Онлајн маркетинг и обука за комуникација
 • Книга со визуелни стандарди (Brand identity Rulebook)
 • Онлајн библиотека со маркетинг материјали
 • Содржини за социјалната мрежа
 • Видео материјали
 • Национални промотивни кампањи – подигнување на свеста за брендот

очекувана вкупна инвестиција

 • Почетен еднократен надомест: 25.000 евра
 • Почетен еднократен надомест: Косово - 25.000 евра, Албанија - 25.000 евра.
 • Редовен надомест: 8%
 • Надомест за маркетинг – само во земјите со повеќе установи
 • Очекувана вкупна инвестиција – почнувајќи од 250.000 евра

основни барања

 • Претприемачи кои веќе работат во секторот образование
 • Претприемачи без искуство на полето на образованието
 • Сопственици на училишта за англиски јазик
 • Ќе ги поддржиме и ќе им посакаме добредојде на сите кои ги споделуваат нашите вредности и имаат голема желба да работат на полето на образование

информација за давателот на франшиза

Maple Bear CEE

2 Grigor Parlichev Street, Sofia, Bulgaria

info@maplebear-cee.com

maplebear-cee.com

контакт особа за кандидатите

Игор Богојевиќ  (local representative)

+381 63 222 859 

Вирџинија Момчилова (Virginia Momtchilova)

 Maple Bear CEE

дознај повеќе

Пополнете ја контакт формата подолу доколку сакате повеќе информации, информациите содржани во формата ќе бидат проследени директно до Maple Bear

порака
Име и презиме *
Град *
Телефон *
E-mail *

погледнете ги текстовите

најчитани

Канадско образование и на Балканот /10.01.2022

„Поддршката која што ја добиваме и на која што ќе може секогаш да сметаме, е клучна за франшизната соработка и светскиот успех на Maple Bear“, истакнува Љиљана Николова, како причина поради која што се одлучила за користење на франшизата на овој образовен систем.

Без застој во образовниот сектор /19.03.2021

Франшизите од секторот за едукација на децата, продолжија да ги шират своите мрежи, дури и за време на пандемијата. Неколку системи веќе потпишаа франшизни договори и започнаа со деловна активност во земјите и од овој регион.

Образованието како глобален бизнис /08.10.2019

Канадскиот систем Maple Bear е еден од најголемите светски франшизи во областа на образованието. Што нуди оваа франшиза и кои би биле идеалните партнери во земјите од регионов, објаснува Јан Бидан, генерален директор за централна и источна Европа

Вложување во иднината на децата /30.09.2019

Образовниата институција Maple Bear повеќе години ја развива франшизната мрежа на своите градинки и училишта надвор од границите на Канада. Од овој септември 2019 година, Maple Bear ја отвори и првата градинка во Романија.

Франшизно училиште во 21 век /23.05.2019

Канадскиот франшизен образовен систем Maple Bear започнува со развивање на мрежата во земјите од централна и источна Европа. Кој може да стане и што можат да очекуват примателите на оваа франшиза?

Сигурна поддршка во франшизното семејство /22.09.2021

Околностите ги натераа Војислав Пековиќ и Александра Милосављевиќ да отворат училиште за ментална аритметика „Малац генијалац“ во Скопје, наместо во Белград. Велат дека, потенцијал за отворање на нови училишта постои речиси во сите градови во Северна Македонија.

Градиме подобра иднина /04.08.2021

„Секој кој што ја препознава убавината на нашата едукативна мисија е квалификуван за примател на франшизата Young Engineers“, вели основачот на овој американски едукативен концепт, Амир Асор

Вмрежување на Европа /23.04.2021

Полското училиште за програмирање за возрасни Coders Lab е отворено во две нови европски земји, а моментално се активни и нови дополнителни поволности за потенцијалните партнери од регионот.

За нов почеток – училиште за програмирање /15.10.2020

Какви очекувања може да имаат претприемачите од регионов кои ќе ја изберат франшизата на полското училиште за програмирање Coding Giants? Приказната на Иза Порадовска од Полска може да биде интересен пример

Оnline наставата успешна /05.09.2020

Полскиот франшизен систем на училишта за програмирање, Coding Giants , има намера да отвори училишта во земјите од регионов. Што научија во време на пандемијата со коронавирусот и како тоа може да биде предност за идните приматели на франшиза?

Сигурна поддршка во франшизното семејство /07.08.2020

Сплет на околности ги навел Воислав Пековиќ и Александра Милосавлевиќ да наместо во Белград, отворат училиште за ментална аритметика „Malac genijalac“ / „Малиот генијалец“ - во Скопје. Сега велат дека постои потенцијал за отворање на нови училишта во скоро сите градови во Македонија.

Бизнисот кој го прави светот подобар /09.07.2020

Мултидисциплинарното училиште School & School формирана во БиХ, од неодамна дејствува и во Бугарија. Франшизата е достапна и во други земји од регионот.

Едукацијата се сели „онлајн“ /25.03.2020

Полскиот франшизен синџир на училишта за англиски јазик Early Stage не запре со работата и покрај затворањето на училиштата. Часовите ги одржуваат online. Дали и примателите на франшиза го користат ова решение?

Нови млади претприемачи во Скопје: кои се тие и зошто избрале франшиза за образование за деца? /21.02.2020

Покрај примателите на мастер франшиза, на „Училиште за брзо читање и мудро учење“ се придружија и два одделни приматели на франшиза во Македонија!

Случајот на Edukido - што е неопходно за успех во едукативна франшиза? /23.01.2020

„Практиката покажува дека колку повеќе примателите на франшиза се потпираат на нашето искуство и препораки, толку им се подобри резултатите во работењето“ вели Ана Јурак, менаџер во одделението за деловни корисници на едукативниот концепт Edukido.

Брзото читање ја „освои“ и Македонија! /14.01.2020

Франшизниот систем „Училиште за брзо читање и мудро учење“ пристигнува и во нашата земја. Потпишан е договор за мастер франшиза.

PROFIT franchise services, дел од групацијата PROFIT system (PROFIT system sp. z o.o.), како издавач на Franchising.mk ве информира дека не собира ниту обработува податоци испратени преку формуларот за контакт (образец за контакт). Сите информации внесени во образецот за контакт се испраќаат по електронска пошта до организаторот на франшизниот систем, како што е наведено во каталогот. Системот што ги прима испратените податоци ќе ги користи за да повратно пружи повеќе информации за сопствениот бизнис. Испраќањето на лични податоци е доброволно, а организаторот на системот кој прима податоци од образецот за контакт е воедно субјектот одговорен за собирање и обработка на лични податоци.