Замрзнати ролнички

Icy Bobo / Сладолед на тајландски начин и во овој дел од Европа – сега и како можност за отпочнување бизнис
Вторник
11.06.2019
Франшизниот систем Icy Bobo, концепт за продажба на сладолед подготвен на тајландски начин, предвидува проширување на мрежата низ Европа. Свои партнери бараат и во нашиот регион.
 

Приказната за Icy Bobo сладоледите е од зимата 2015 година кога Рок Јакше и Лариса Цасар од Словенија патувале во Тајланд каде за прв пат виделе штандови за сладолед кој се подготвува и послужува во форма на ролнички. Овие зарзнати ролнички преставуваат специфичен начин на подготовка на сладолед и настанале токму во оваа азисказемја. Од останатите ги издвојува тоа што се подготвуваат  на самото место, пред купувачите. На змрзната плоча се сецка и меша основата за сладолед со други состојки, а потоа со шпакла се прават ленти и се формираат ролници од сладолед.

Веднаш се вљубивме во концептот и одлучивме да го преставиме во Европа. Пролетта 2016 година продажна единица  е отворена во Љубљана, Словенија. Веднаш станавме хит – вели Рок Јакше, еден од идејните творци на концептот.

Благодарејќи на одличните реакции на потрошувачите, но и заради тоа што за кусо време почнале да им се јавуваат претприемачи заинтересирани за концептот, одлучиле да осмислат и понудат франшиза.  Следната година отвориле уште едно сопствено продажно место во Љубљана и една франшиза во Марибор. Набргу отворени се две франшизи во Хрватска и една во Германија.

Го сменивме концептот за правење на сладолед и внесовме свежи состојки: овошје, зачини, чоколадо, суво овошје, додатоци,зелен чаj,  кои ги сечкаме и ги подготвуваме на самото место за секој потрошувач одделно. Основата се подготвува секојдневно без вештачки бои и ароми. Ролничките рачно се прават, а има неограничен број на состојки како и различни основи – веганска, млечна, со јогурт. Така  целосно го сменивме изгледот и вкусот на традиционалниот сладолед. Icy Bobo  ролничките не само што се вкусни, туку се и вистински мали уметнички креации. Интересно е тоа што замрзнатите ролнички станаа најмногу фотографиран сладолед во светот – вели Рок Јакше.

Квалитетниот производ е тука, а кога станува збор за самиот франшизен модел, Јакше вели  дека успешноста во работата ја потврдиле на три пазари. – На нашите приматели на франшиза им даваме единствени продажни штандови кои се комбинација на луксузниот дизајн и функционалноста. Можат да сметаат и на големопродажни цени за репроматеријалите, поддршка во маркетингот и рекламирањето на социјалните мрежи, но и постојана поддршка за сите прашања. Секако овој модел подразбира и обука за продавачите, оперативен прирачник со детални појаснувања за процесот на работа, како и дополнителни инструкции поврзани со секојдневното работење. Кога станува збор за самиот сладолед, се работи за италијански премиум суровини, а примателот добива и наши рецепти. Пакетот вклучува и брендирани пакувања и работни униформи. – објаснува Јакше.

Icy Bobo бара два вида на приматели на франшиза. Првите би биле приматели на одделна франшиза, луѓе без претходно претприемничко искуство, но кои имаат силна желба да работат и учат. Втората група  се претприемачи заинтересирани за кобрендирање  кои веќе имат продавница или компатибилен бизнис. – Сепак би сакале да ја прошируваме дејноста и со помош на мастер франшиза. Примател на мастер франшиза  би требало да биде некој кој вистински е подготвен и способен да ја развива мрежата на подрачјето на целата држава. Всушност, подготвени сме во Европа и во земјите од Балканот да ја шириме мрежата на различни начини – вели тој.

Тој додава дека Icy Bobo  би можел да биде добар семеен бизнис таму каде што сезоната на сладолед трае подолго, но може да се смести и во затворен простор со што примателот на франшиза би можел да работи цела година. Исто така, според неговите зборови ова е и одлична можност за дополнителен приход, со оглед на тоа што штандот е мобилен и може да се користи само во текот на летото.


Мобилни и атрактивни / Штандовите можат да бидат поставени на отворено за време на топлите месеци, но и во затворен простор, ако примателот сака да работи целата година
Весна Лапчиќ
Уредник

погледнете ги текстовите

Провери и поправи /18.06.2019

Од што е направена и како треба да изгледа совршената Dominos’s пица? Вештачката интелигенција го знае одговорот.

CHIPAS ги поместува границите /27.03.2019

Сараевски CHIPAS отвори нов, репрезентативен објект кој под уште еден покрив ќе понуди се по што е познат – солено и слатко мени, специфичен ентериер, домашна атмосфера.

Од хокеј до Сабвеј /05.03.2019

На почетокот бевме и загрижени – како ќе започнеме бизнис со кој никогаш не сме се занимавале! Меѓутоа сфативме дека купувањето на Subway франшизата значи дека ќе имаме постојана помош и поддршка – вели Петер Фрухауф, познат словачки хокеар.

Што кога во Грција ќе кажеме еспресо? /14.12.2018

Кафето е кафе, но сепак, не е секогаш и секаде исто. Што претставува брендот MIKEL во Грција и зошто денес се смета за “чудо на угостителството”?

најчитани

Украина е отворена за франшизи /24.07.2019

PROFIT system, една од најголемите европски консултантски компании специјализирани за франшизинг, потпиша договор за соработка со Franchise Group, која е лидер во областа на франшизното советување во Украина.

Што е тоа франшиза? /17.07.2018

Франшизинг е начин на кој сопствениот бизнис можете да го водите под добро познат бренд! Франшизингот го применуваат и некои од најпознатите светски брендови. Да објасниме што е франшизно работење…

Дигиталните вештини во основата на бизнисот /31.07.2019

Вложувањето во образование е исплатливо, велат основачите на полското училиште за програмирање Coding Giants. Можност им се дава и на идните приматели на франшиза од овој регион.

Тимот како движечка сила /25.06.2019

Размислувате за ширење на вашиот бизнис преку франшизинг? Се прашувате што е потребно за да се создаде стабилен франшизен систем?

Брзиот транспорт брзо расте /27.06.2019

Flash Europe кој е европски лидер во давање професионални услуги за итен транспорт, започнува со франшизна програма во овој регион. Кој може да стане примател на франшизата, открива франшизниот менаџер Френк ван Дорн.

популарно во форумот