Кога ќе се спојат пријатното и полезното

Ивана Коприванац од Осиек, примател на Husse франшиза
Ивана Коприванац од Осиек, примател на Husse франшиза / Рецептот за успех е многу вложување во промоција, љубезност и стручност на примателот на франшизата. Најважно е луѓето да се запознаат со брендот, а тие бргу ќе го препознаат квалитетот кој го поседува.
Среда
06.02.2019
Ивана Коприванац стана примател на Husse франшиза во пресуден момент во животот. Иако со досегашните резултати е задоволна, смета дека претприемачот секогаш мора да тежнее кон подобро.
 

Тоа што започна приватна работа и започна да се занимава со домашна достава на храна за домашни миленици за Ивана Коприванац  не е само  претприемничка храброст, туку и класична приказна  со која се одликува пазарот на кој во одредена мерка секогаш владее неизвесноста. – Иако долги години бев вработена, по враќањето од породилното отсуство, добив отказ. Бидејќи бев невработена, со сопругот почнавме да размислуваме за приватен бизнис, објаснува Ивана Коприванац од Осиек, што ја поттикнало да се сврти кон нова животна приказна.

Тоа што се занимава со одгледување кучиња било и среќна и одлучувачка околност.  – Барајќи идеална храна за нашите миленици, наидовме на Husse. Кога на примерот од своите миленици се уверивме во квалитетот на храната, најнапред одлучивме да бидеме нивни купувачи, а кога дознавме дека Husse бараат и приматели на франшиза за територијата на нашиот  округ (жупанија) одлучивме дека би можела  јас да бидам нивниот партнер со што би ги поврзале пријатното и полезното! – објаснува Коприванац како посакала да стане дел од франшизното семејство Husse.

Во новата работа, како што вели, не влегла без искуство. По завршувањето на средното економско училиште повеќе од шест години раководела со продавница за текстил. Подоцна звршила и курс за дактилографија и се вработила како административен службеник кај нотар. Следните пет години секојдневно патувала на работа во друг округ. – Тоа никогаш не ми преставуваше проблем бидејќи сметам дека мора да се работи за човек да може да си ги оствари желбите - истакнува Коприванац, потврдувајќи со тоа дека веќе ги има основните квалитети за претприемач.  Работлива  и посветена, Ивана знаела во што се впушта кога сериозно започнале да размислуваат за купување на франшиза.  – Бидејќи и сопругот и јас  имаме завршено средно економско училиште, знаевме што подразбира земањето на франшиза, а не ни беа непознати ниту условите за оваа соработка - додава таа.

Така, по потпишувањето на договорот, обуките и пристигнувањето на првите количини стока, можела и официјално да започне со работа, да отпочне сопствен бизнис под заштита и со поддршка на франшизниот систем на Husse. – Влезната фактура и  стоката во магацинот ги примив на 15 јуни 2018 година, а првата промоција ја организиравме во четврток на 21 јуни, во Трговскиот центар „Портанова“ во Осиек. Го запомнив точниот датум затоа што тој  ден на Светското фудбалско првенство Хрватска го играше својот прв натпревар против Нигерија – и победи! – сликовито и шеговито објаснува Коприванац за тоа какви среќни околности го обележуваат почетокот на нивната работа.

Како и останатите приматели на Husse франшизата во Хрватска и Ивана има точно определено подрачје за делување. Задолжена е за Осиечко-барањскиот округ каде ги пронаоѓа купувачите и ја доставува Husse храната на домашна адреса. – Тоа, во голем дел  е сиромашен  и исселен  округ,  вели таа, но веднаш дополнува – И покрај тоа, после  првите шест месеци од работењето, мислам дека остварив задоволителни резултати, но  има уште простор за напредување. Со самото тоа, сметам дека округот има потенцијал за нови идеи, купувачи и симпатизери на брендот Husse -уверена е таа.

Коприванац се согласува со тврдењето на повеќето корисници на франшиза дека со земањето на франшиза се олеснува, но не  се гарантира успех „преку ноќ“.  – На крајот од денот се зависи од примателот. Од тоа колку е подготвен да работи и да се труди. Секако и влегувањето во добро организиран франшизен систем носи голема предност. Ние сме застапници и продавачи на супер премиум храна, исклучително квалитетен производ за кој гарантирам и со моето искуство. Многу ми помгна и обуката и запознавањето на деталите за секој производ, како и добрите и лоши примери од другите приматели на франшиза - истакнува Коприванац.

Иако бизнисот го отпочна  пред нешто повеќе од половина година, имала доволно можност да забележи  што внесува разлика.

Бидејќи Husse е се уште малку познат бренд во Хрватска, па и на моето франшизно подрачје, рецептот за успех е многу вложување во промоција, љубезност и стручност на примателот на франшизата. Најважно е луѓето да се запознаат со брендот, а тие бргу ќе го препознаат и квалитетот кој го нуди, ги открива Коприванац адутите со кои се доаѓа до саканите резултати.

Праксата сепак потврдува дека успехот на претприемачот зависи и од неговото тежнеење кон подобро. Ивана Коприванац не е исклучок. – Задоволна сум  од досегашната работа, имам постојани купувачи, и симпатизери, а со тоа и добри пријатели.  Сепак сметам дека секогаш можам подобро. Но,  кога ќе погледнам наназад, во својата работа ништо не би менувала. Започнав од нула, немав ниту еден купувач на подрачјето на својот округ, а сега сметам дека сум на добар пат кој ме води кон позицијата најдобра франшизерка во Хрватска - вели оваа претприемачка.

За сега се работи сама: промоции, мркетинг, продажба, како и доставување на храна на домашна адреса.

- Се разбира сите заслуги не се мои. Понекогаш - шеговито забележува нашата соговорничка - работата не може да се заврши без силната машка рака. Многу ми помага мојот сопруг кој кога не е на работа и покрај сите обврски кои ги има помага во носење на вреќите со храна, кои понекогхаш тежатт и по 20 килограми. Сопругот во се ми е голема поддршка, ме поттикнува да одам напред, ги поддржува моите  идеи за полесно да ги реализирам - вели Коприванац,  не штедејќи ги своите зборови за пофалба.

На оние кои размислуваат за Husse франшизата и потенцијалите на овој бизнис им порачува дека клучот на успехот е добра и честа промоција.

Морате да бидете видени за да се зборува за вас, за да се заинтересира некој.  Да се седи дома и да се чека повик не е опција. Домашната достава е многу важен фактор во овој начин на работа, бидејќи после повикот и нарачката, доставата остава добар пријателски впечаток, нагласува Коприванац на што би требало да се фокусираат идните приоматели на Husse франшизата.  – Многумина во последен момент порачуваат храна, брзаат и не сакаат да го губат времето одејќи во продавница за миленичиња, а тоа е уште една предност и потенцијал  на оваа работа - заклучува Ивана Коприванац.


најчитани

Се гледаме на саемот за франшизи во Варшава! /01.10.2019

Најголемиот саем за франшизи во Централна и Источна Европа се одржува од 17 до 19 октомври во Варшава, Полска. Тоа е одлична можност за средба и запознавање на „двете страни“ во франшизингот - давателите на франшиза и претприемачите кои би сакале да купат франшиза.

Вложување во иднината на децата /30.09.2019

Образовниата институција Maple Bear повеќе години ја развива франшизната мрежа на своите градинки и училишта надвор од границите на Канада. Од овој септември 2019 година, Maple Bear ја отвори и првата градинка во Романија.

Украина е отворена за франшизи /24.07.2019

PROFIT system, една од најголемите европски консултантски компании специјализирани за франшизинг, потпиша договор за соработка со Franchise Group, која е лидер во областа на франшизното советување во Украина.

Што е тоа франшиза? /17.07.2018

Франшизинг е начин на кој сопствениот бизнис можете да го водите под добро познат бренд! Франшизингот го применуваат и некои од најпознатите светски брендови. Да објасниме што е франшизно работење…

Училиште за програмирање за млади, бизнис со одличен потенцијал! /17.09.2019

КЛИКЕР ИТ центар за деца наскоро ќе биде отворен на три нови локации со помош на франшизниот модел на работење. Основачот Миомир Попесков открива што ова училиште за програмирање го прави различно од останатите.

популарно во форумот