За нов почеток – училиште за програмирање

Во Полска, компанијата Coding Giants има 60 сопствени училишта и 48 со кои раководат приматели на франшизата. Покрај развојот на домашниот пазар, насочени се и на ширење на меѓународен план – приматели на франшиза бараат и во земјите од регионов.
Четврток
15.10.2020
Какви очекувања може да имаат претприемачите од регионов кои ќе ја изберат франшизата на полското училиште за програмирање Coding Giants? Приказната на Иза Порадовска од Полска може да биде интересен пример
 

Иза Порадовска и нејзиниот сопруг во  јули 2019 година станале приматели на франшиза на полското училиште за програмирање Coding Giants. На почетокот не ни помислувале дека набрзо по отворањето на едно училиште, ќе отворат и второ, а една година подоцна ќе размислуваат и за уште две.

- Кога сфативме дека училиштата за програмирање наменети за деца се многу барани, започнавме со разгледување на франшизните понуди и барање на систем кој најмногу ќе ни одговара – раскажува Порадовска за тоа како дошле до одлуката за отпочнување сопствен бизнис.
Мојот сопруг е несуден програмер. Пред повеќе од десет години се откажал од студиите за програмирање за да може да се вработи. Жали за таквата одлука. Но денеска, после десет години  работа во корпорации, се врати на програмирањето и подучувањето на деца и млади, заради што се чувствува како да се вратил на вистинскиот пат.  Меѓутоа и двајцата од секогаш сме сметале дека работата со деца инспирира и збогатува – вели Иза Порадовска.

Пред да започне и да размислува за претприемништво и училиште за програмирање, Иза работела во компанија за дистрибуција на училишен и канцелариски материјал. Иако била задоволна од својата работа,  вели дека по породилното отсуство, заради новите обврски и приоритети во семејството, не можела да се врати на старата работа. – Работата ми беше добра, не можев да се жалам. Работев во средина која ми даваше целосна слобода. Но, по враќањето од породилно имав чувство дека и јас и компанијата се сменивме. Покрај тоа, сопругот долго време  зборуваше дека сака да започнеме сопствен бизнис – објаснува Порадовска.

Додека ги разгледувале понудите на франшизните системи, вниманието им го привлекол Coding Giants бидејќи од идните партнери, приматели на франшиза, не се барало особено знаење или искуство од сферата на информатичката технологија, иако, како што вели Порадовска, тоа би било посакувано. Клучни, всушност биле, менаџерските способности.  – Сфативме дека како приматели на оваа франшиза би имале и постојана помош од давателите во секоја фаза од соработката – истакнува Порадовска.

Потпишале договор за франшиза и во текот на обуката го научиле потребното  за водење на училиштето за програмирање. Дури и за тоа каков деловен простор треба да бараат. – Со сопругот одлучивме  самите да изнајдеме соодветен простор. Инаку, Coding Giants нуди две можности: независно да отворите училиште во сопствен простор или да изнајмите простор во рамките на друга институција, најчесто во основно, средно или училиште за странски јазици. Ние сакавме да имаме сопствен простор од самиот почеток. Прелиминарните пресметки покажаа дека таа опција би ни била поповолна – наведува Иза Порадовска, додавајќи дека се препорачува простор со површина од најмалку 30 м2.

Според проценките, почетната инвестиција за започнување и опремување на едно училиште изнесува околу 6000 евра. Со овој износ се покрива цената за франшизната лиценца (која во секој одделен случај зависи од големината на градот или подрачјето кое го покрива), трошоци за уредување на просторот и набавка на IT опрема. Треба да се истакне дека ова важи и за претприемчите од овој регион, доколку се одлучат за земање на франшизата Coding Giants. На заинтересираните им се нуди можност да земат single unit  франшиза (примателот има право да отвори само едно училиште), но и мастер франшиза (кога примателот развива мрежа на училишта на поголема територија или во целата држава).  Меѓутоа, како што порачуваат од седиштето на Coding Giants, првите приматели на single unit  франшизата од земјите во регионов: Србија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Северна Македонија би добиле и посебен попуст бидејќи би имале и обврска да ги преведат едукативните и оперативни материјали. Материјали, кои подоцна би ги користеле и други приматели на франшизата од овие земји.

Иза Порадовска, навистина, како примател на франшизата од Полска, за ова имала големи олеснувања. Меѓутоа, за сите партнери,  дури и за тие од странски пазари, големо олеснување ќе биде можноста целата потребна опрема да ја добијат од давателот на франшизата. – Комјутерите ни пристигнаа со сите потребни и подготвени програми, што ни беше од голема помош – истакнува Порадовска. Покрај програмите кои се користат за учење, Иза напоменува дека добиле и наменски изработен CRM софтвер кој целиот процес на водење на училиштето и работењето го направил поефикасен и полесен.

- Поголеми вложувања имавме во маркетингот. Веќе имавме искуство во маркетинг и продажба, па знаевме колку е значајна и што ни обезбедува промоцијата. Дека бевме во право покажаа резултатите веќе во првиот уписен рок – вели Порадовска.

Најголема поддршка добива од  бројот на деца и млади заинтересирани  да ја совладаат вештината на програмирањето. Училиштата  Coding Giants, како што вели, имаат и уште една добра одлика, а тоа е редовното следење на пазарот за информатичка технологија, побаривачката, актуелностите и врз тие основи ја приспособуваат понудата на своите курсеви. Порадовска истакнува дека тоа е и една од причините зошто постојано имаат голем број посетители, но и „повратници“ – ученици кои после  основните курсеви продолжуваат со напредни или други курсеви за програмирање.

- Програмирањето е вештина за иднината, а децата сакаат да направат нешто свое. Меѓутоа, самото дете треба да одлучи дали сака да се запише. Доколку родителот го запише детето, спротивно од неговата воља и интерес, авантурата наречена програмирање нема долго да трае. Во нашето училиште наставата трае 90 минути, групите се сочинети од 8 до 12 ученици. Предавачите самите ги баравме. Мојот сопруг има долгогодишно искуство во вработување работници, што ни овозможи самите да можеме да извршиме избор на квалификувани предавачи. Успеавме да направиме многу добар тим. Моментно имаме шест предавачи во двете училишта. Тоа пред се се луѓе кои сакаат своето знаење да го споделат со други – додава Иза Порадовска.

Вели и дека не се плаши од конкуренцијата на пазарот, бидејќи уверена е во квалитетот на понудените курсеви. – За кусо време отворивме две училишта, бидејќи вистински верувавме во овој концепт. Но бевме и свесни дека мораме да го прошириме обемот на работење затоа што не сакаме училиштата за програмирање да ни бидат дополнителна работа, туку бизнис од кој убаво ќе живееме – нагласува Иза Порадовска.

Моментно во Полска, компанијата Coding Giants има 60 сопствени училишта и 48 со кои раководат приматели на франшизата. Покрај развојот на домашниот пазар, насочени се и на шерење на меѓународен план. Првите договори за мастер франшиза веќе се потпишани за пазарите во Чешка и Словачка, а франшизни партнери бараат и во земјите од регионов.


Франшиза – пат кон претприемништво / Иза Порадовска после породилното отсуство се откажала од старото работно место. Наместо тоа, одлучила да земе франшиза и да отвори училиште за програмирање Coding Giants.

погледнете ги текстовите

Бизнисот кој го прави светот подобар /09.07.2020

Мултидисциплинарното училиште School & School формирана во БиХ, од неодамна дејствува и во Бугарија. Франшизата е достапна и во други земји од регионот.

Сигурна поддршка во франшизното семејство /07.08.2020

Сплет на околности ги навел Воислав Пековиќ и Александра Милосавлевиќ да наместо во Белград, отворат училиште за ментална аритметика „Malac genijalac“ / „Малиот генијалец“ - во Скопје. Сега велат дека постои потенцијал за отворање на нови училишта во скоро сите градови во Македонија.

Едукацијата се сели „онлајн“ /25.03.2020

Полскиот франшизен синџир на училишта за англиски јазик Early Stage не запре со работата и покрај затворањето на училиштата. Часовите ги одржуваат online. Дали и примателите на франшиза го користат ова решение?

Нови млади претприемачи во Скопје: кои се тие и зошто избрале франшиза за образование за деца? /21.02.2020

Покрај примателите на мастер франшиза, на „Училиште за брзо читање и мудро учење“ се придружија и два одделни приматели на франшиза во Македонија!

Малите џинови програмери /31.07.2019

Вложувањето во образование е исплатливо, велат основачите на полското училиште за програмирање Coding Giants. Можност им се дава и на идните приматели на франшиза од овој регион.

најчитани

Што е тоа франшиза? /17.07.2018

Франшизинг е начин на кој сопствениот бизнис можете да го водите под добро познат бренд! Франшизингот го применуваат и некои од најпознатите светски брендови. Да објасниме што е франшизно работење…

Над 200 идеи за успешни бизниси на саемот за франшизи во Варшава /22.10.2019

За три дена, 7000 посетители на саемот на франшизи во Варшава имаа можност да погледнат и изберат помеѓу 200 франшизни брендови и бизнис идеи. Што го издвојува овој Саем и зошто се вели дека е направен „по мерка на претприемачите“?

Sara Fashion компанија која освојува /08.11.2019

Ѓорѓи Зорзиќ е меѓу првите кои се заинтересирале за добивање на франшизата на Sara Fashion. Пред точно 10 години отворил франшизна единица во Кавадарци. Ѓорѓи смета дека успехот си доаѓа сам по себе, но најважно од се е да се сака работата, така што неизмерно ќе се вложите во неа, а таа ќе возврати.

Забавувај се и заработувај /21.09.2019

Зошто рекреацијата и семејните забавни паркови се многу перспективни бизниси? Траболина парк WOOP! е добар пример за тоа, и можност за претприемачите кои се заинтересирани за да вложат во оваа област, да дојдат до успешна франшиза.

Се зголемуваат хотелските франшизи и во Европа /18.11.2019

Големите хотелски ланци во Европа се почесто се определуваат за франшизниот модел на работење, се наведува во извештајот „Hotel Franchising in Europe 2019“ на консултантската куќа HVC.

популарно во форумот