Вмрежување на Европа
Пандемијата на коронавирусот ги донесе во тешка позиција образовните системи кои што функционираат преку училници, а со тоа и секое интернационално ширење и развој на франшизните брендови - особено на оние од образовниот сектор. Сепак, полското училиште за програмирање за возрасни Coders Lab успеа, на крајот на минатата година, да ја отвори Австрија како нов пазар, и покрај активниот бран на затварања и рестрикции поради ширењето на пандемијата. Сега е веќе извесно дека, оваа година, во поволни околности, ќе биде отворен уште еден пазар, на сосема друг крај на Европа - во Шпанија.
Шпанскиот партнер на Coders Lab, компанијата Oxygen Workspace, ќе го воспостави училиштето за програмирање како дел од својата постоечка мрежа на “coworking“ единици, со идеја за полесно поврзување на посетителите на курсевите со потенцијалните работодавачи, кои што во големи сразмери ги користат “coworking“ просториите. Од една страна, Oxygen Workspace ќе понуди дополнителна обука за програмерите - фриленсери (самовработени програмери) или за програмерите веќе вработени во програмерските куќи кои што се постоечки клиенти, додека од друга страна, на корисниците на своите “coworking“ простории ќе им го олесни пристапот до програмери, односно до услугите за програмирање.
Воедно, Австрискиот примател на франшизата е меѓународна групација за едукација, eduPRO GmbH. Нивната идеја е да, покрај повеќето курсеви и обуки кои што веќе ги нудат, работат на едукација и подготовка на програмерите, и преку наставниот план и интензивните курсеви на Coders Lab.
Покрај во Шпанија и Австрија, франшизни партнери на Coders Lab постојат и во Романија и Индонезија.
Со оглед на ситуацијата со пандемијата, водечките луѓе на Coders Lab се решија дополнително да го олеснат и стимулираат влезот во мрежата на нови партнери од регионот на Централна и Источна Европа, со тоа што, до крајот на јуни, влезниот франшизен надоместок за сите потенцијални партнери од Србија и соседните земји, ќе биде намален на 10.000 евра.
погледнете ги текстовите
Научна кујничка – наука низ игра
/08.09.2025
Научната кујничка ги спојува науката и играта преку експерименти и работилници за деца, додека на франшизерите им нуди стабилен и перспективен бизнис модел низ цела Европа.
„Школата за брзо читање и мудро учење“ претставува еден од ретките домашни франшизни системи кој со години успешно се носи со сите предизвици и постојано бележи раст.
„Поддршката која што ја добиваме и на која што ќе може секогаш да сметаме, е клучна за франшизната соработка и светскиот успех на Maple Bear“, истакнува Љиљана Николова, како причина поради која што се одлучила за користење на франшизата на овој образовен систем.
Околностите ги натераа Војислав Пековиќ и Александра Милосављевиќ да отворат училиште за ментална аритметика „Малац генијалац“ во Скопје, наместо во Белград. Велат дека, потенцијал за отворање на нови училишта постои речиси во сите градови во Северна Македонија.
„Секој кој што ја препознава убавината на нашата едукативна мисија е квалификуван за примател на франшизата Young Engineers“, вели основачот на овој американски едукативен концепт, Амир Асор
најчитани
Кога ќе се спојат пријатното и полезното
/06.02.2019
Ивана Коприванац стана примател на Husse франшиза во пресуден момент во животот. Иако со досегашните резултати е задоволна, смета дека претприемачот секогаш мора да тежнее кон подобро.
Франшизата е облик на соработка помеѓу независни стопанственици. Давателот на франшиза го нуди својот "know-how" и бренд а за возврат наплатува надомест од примателот на франшиза, кој со тој надомест стекнува право и можност да ја користи докажаната бизнис идеја.
Ѓорѓи Зорзиќ е меѓу првите кои се заинтересирале за добивање на франшизата на Sara Fashion. Пред точно 10 години отворил франшизна единица во Кавадарци. Ѓорѓи смета дека успехот си доаѓа сам по себе, но најважно од се е да се сака работата, така што неизмерно ќе се вложите во неа, а таа ќе возврати.
Како може да се користи волната од овците? Претприемничката двојка од Романија започна со производство на пелети од овча волна, кои се користат во земјоделството како исклучително квалитетно органско ѓубриво.
Pizza Hut започнува со ширење на франшизната мрежа во централна и источна Европа. Што е потребно за отворање на ресторан и колку чини да се работи под овој бренд?