Можност и за компаниите од овој регион/
Можност и за компаниите од овој регион/ / Coders Lab бара приматели на франшиза пред се во земјите од средна и југоисточна Европа, а посакувани партнери се компании кои се занимаваат со едукација, вработување и управување со човечки ресурси.
Среда
20.02.2019
Coders Lab, најголемата мрежа на IT (информатичка технологија) училишта во Полска, за прв пат влегува на пазарот во овој дел од Европа. Франшизниот договор е потпишан за Романија. Франшизата им е достапна и на земјите од овој регион.
 

Откако си го обезбедија водечкото место на домашниот пазар, училиштето за програмирање Coders Lab од Полска на почетокот од 2019 година потпиша франшизен договор со Романската компанија "ЕJobs", најголемата онлајн платформа за вработување.

Како примател на франшиза, "ЕJobs" добива можност да ја прошири својата постоечка деловна понуда со специјализирани IT курсеви со примена на знаењето (know-how)  на Coders Lab, стои во соопштението на Полската компанија.

Марќин Чожевски кој е основач и извршен директор на Coders Lab  истакнува дека оваа компанија со својата понуда на курсеви за информатика (IT курсеви)значително помага во решавањето на проблемите кои се забележливи не само на полскиот пазар на трудот. – Неусогласеноста на структурата меѓу потребите  на работодавачот и бројот на IT стручњаци присутна е во повеќето земји во Европа. Тоа се однесува и на Романија каде што сега ја започнавме соработката со силен партнер. Не се сомневаме дека EJobs  ќе воспостави синергија помеѓу постоечкото работење и нашите понуди за курсеви -  вели Чожевски.

Од друга страна, пак, со земањето на франшизата од Coders Lab ќе и се овозможи  на компанијата EJobs  да развие нова дејност.  – Дваесет години бевме водечка компанија на пазарот на вработување. Образованието е следниот голем чекор  во градењето не само на нашиот бизнис туку и на индустријата.  Верувам дека вложувањето  во образованието е потребно пред се заради превирањата во секторот човечки ресурси. Во моментов IT стручњаците се меѓу трите најбарани занимања. А компаниите се уште немаат доволен број кандидати кои можат да ги пополнат сите IT работни места. Токму Coders Lab ќе овозможи да се пополни таа празнина и ќе им овозможи и на кандидатите и на компаниите да победат во натпреварот кој се води меѓу работодавачите и идните вработени. Пазарот лесно може да прифати и до 20.000 IT стручњаци, со што патот им е отворен на сите оние кои сакаат да градат  кариера во оваа област - истакнува извршниот директор на EJobs  Богдан Бадеа.

Како што е предвидено со франшизната соработка, EJobs ќе има ексклузивно право да отвора и развива синџир на буткампови (училишта за програмирање) на подрачјето на Романија. Ќе биде задолжен за изнаоѓање на предавачи, организирање на курсеви, маркетинг и продажба, а од друга страна IT експертите од седиштето на Coders Lab во Полска ќе работат на развојот и ажурирањето на наставниот материјал. На почетокот Coders Lab во Романија ќе нуди два курса (JavaScript developer: React  и  Back-end developer: PHP), а понудата со текот на времето ќе се проширува. Првите буткампови на Coders Lab треба да започнат со работа пролетта 2019.

Давателот на франшиза продолжува да бара партнери и во другите европски земји, па и во Северна Македонија. – За сега сме насочени кон земјите од средна и југоисточна Европа, но голем потенцијал гледаме и во земјите со висока стапка на невработеност,  како што се Шпанија и Италија. Нашиот концепт на франшиза посебно им одговара на компаниите  кои веќе се занимаваат со едукација како што се стручните училишта, училиштата за странски јазици или приватните училишта. Од друга страна, како што потврдува и оваа соработка со EJobs , Coders Lab може да биде опција и за компаниите за вработување или управување со човечки ресурси – смета Марќин Чожевски.

Покрај постојаното ажурирање на наставниот материјал, примателите на Coders Lab франшизата добиваат и пакет со алатки кои ќе им помогнат во секојдневната работа – тоа го вклучува и Learning Management System  со чија помош лесно и ефикасно се организира и следи распоредот на предавања, предавачите, профилот на корисници, исполнетоста на просториите и курсевите, популарноста на наставникот, извештаите за профитабилноста и слично.

 

 

 

 


погледнете ги текстовите

Нови млади претприемачи во Скопје: кои се тие и зошто избрале франшиза за образование за деца? /21.02.2020

Покрај примателите на мастер франшиза, на „Училиште за брзо читање и мудро учење“ се придружија и два одделни приматели на франшиза во Македонија!

Случајот на Edukido - што е неопходно за успех во едукативна франшиза? /23.01.2020

„Практиката покажува дека колку повеќе примателите на франшиза се потпираат на нашето искуство и препораки, толку им се подобри резултатите во работењето“ вели Ана Јурак, менаџер во одделението за деловни корисници на едукативниот концепт Edukido.

Брзото читање ја „освои“ и Македонија! /14.01.2020

Франшизниот систем „Училиште за брзо читање и мудро учење“ пристигнува и во нашата земја. Потпишан е договор за мастер франшиза.

Образованието како глобален бизнис /08.10.2019

Канадскиот систем Maple Bear е еден од најголемите светски франшизи во областа на образованието. Што нуди оваа франшиза и кои би биле идеалните партнери во земјите од регионов, објаснува Јан Бидан, генерален директор за централна и источна Европа

Коцка, коцка, коцкичка... учиме со Едукидо /17.12.2019

Полскиот едукативен концепт Едукидо планира ширење на франшизната мрежа надвор од границите на Полска. Покрај национална мастер франшиза се нуди и одделна франшиза.

најчитани

Италија: бизнис искуства и решенија во време на COVID-19 /01.04.2020

Италија беше првата европска земја во која се појави новиот корона вирус. После неколку недели од епидемијата, ја анализираме економската состојба во Италија и мерките на Владата во Рим.

За добра пица има добар пазар - Domino's се шири во регионот /04.03.2020

Domino's, најголемиот синџир на пицерии во светот, пролетва ќе ја добие првата франшизна подружница во Хрватска

Што е тоа франшиза? /17.07.2018

Франшизинг е начин на кој сопствениот бизнис можете да го водите под добро познат бренд! Франшизингот го применуваат и некои од најпознатите светски брендови. Да објасниме што е франшизно работење…

Над 200 идеи за успешни бизниси на саемот за франшизи во Варшава /22.10.2019

За три дена, 7000 посетители на саемот на франшизи во Варшава имаа можност да погледнат и изберат помеѓу 200 франшизни брендови и бизнис идеи. Што го издвојува овој Саем и зошто се вели дека е направен „по мерка на претприемачите“?

5 митови за франшизингот - да не направиме грешка во чекори... /11.03.2020

Има повеќе погрешни претпоставки за франшизингот, па не е ни чудно што луѓето кои размислуваат за купување франшиза, често ја менуваат одлуката. Ова се некои од најчестите заблуди...

популарно во форумот