Како да одбереш, а да не зажалиш?

Михал Вишњевски
Михал Вишњевски / Михал Вишњевски, директор за франшизен консалтинг во PROFIT system групата
Петок
15.02.2019
„Едноставно – одбери го најдоброто што се нуди на пазарот на франшиза!“, порачува Михал Вишњевски, директор за франшизен консалтинг во Профит систем (PROFIT system) групата.
 

За претприемачот кој размислува за отпочнување на бизнис со купување на франшиза, најважно е да одбере вистинска франшиза, докажана и успешна. Но, како да го направи вистинскиот избор, на што треба да обрне внимание?

Кога се определувате за купување и „примање“ на франшиза, односно кога одлучувате за пристапување кон некој од франшизните системи, земате во предвид неколку принципи.  Прво, одберете франшиза во онаа гранка која вам лично ви се допаѓа. Многу е важно избраното да ве доведе во ситуација да доживеете и професионално и лично задоволство.  Тоа ќе се случи само тогаш кога ќе се определите за гранка која ви „лежи на срце“. Не е премногу важно и не треба да ве загришува ако немате искуство во таа област. Многу поважно е да работите во подрачје  кое ви е блиско, зашто така  страста со која ги извршувате работите ќе ви донесе и дополнителен поттик и посветеност, што е важно за успех.  Секоја работа која преставува задоволство, а не само обврска, многупати е докажано, е поуспешна.  Влегувањето во гранка која вам лично не ве интересира, ќе ја намали вашата, но и мотивираноста на вработените. Значи, избирајте со срце!

Второ, не се фокусирајте само на потребната инвестиција за  влегување во франшизниот систем. Трошоците често се помалку важни од сознанието дека бизнисот во еден момент ќе стане профитабилен.  Поточно, во франшизните системи токму заради големото искуство можно е да се предвиди  кога вложените пари ќе се вратат!  Важно е да се спореди и дознае како финансиски поминале  другите претприемачи  кои работат или работеле под иста или друга франшиза од иста гранка (дејност).

Како да се подготви претприемачот за влез во франшизинг, кои совети можете да ги дадете за почеток?

Многу е важно да се почитува и спроведува бизнис  планот, со подеднаков интерес и внимание како кога водите биснис кој самостојно сте го започнале од нула. За успех не е доволно само позитивното размислување. Пред да ја донесете одлуката за пристап до некој од системите, проверете го од повеќе страни: колку е доверлив, колку се точни добиените информации. Исто така разгледајте ја добро и состојбата на пазарот. Можно е за производот или услугата која сакате да ја понудите да нема голема побарувачка или пак, за дејноста да е потребен внимателен  избор на локација. Учете и постојано вложувајте во себе.  Приватниот бизнис, па дури и во франшизен систем, бара многу вештини: за управување, преговарање и договарање, грижа и работа со корисниците....


погледнете ги текстовите

Со упорност до успех /30.04.2019

Што е клучно за ширење надвор од домашниот пазар, како може да се контролира франшизната мрежа и на кој начин да се заштити од плагијат, зборува Владимир Новицки, идејниот творец на системот „Малац генијалац“

Програмирано за во иднина /14.04.2019

Зошто и компаниите од регионов би требале да размислат за полската франшиза за училиштето за програмирање Coders Lab открива Гжегош Моравски, задолжен за франшизниот развој на овој концепт.

Бум на пазарот на домашни миленици /24.03.2019

Зошто годинава фокусот ќе биде на развојот на мрежата на дистрибутери, за што се зборуваше на овогодинешниот состанок на приматели на франшиза и какви резултати се постигнати, зборува Саша Милутиновиќ

Давателот е како добар тренер /01.02.2019

Успехот кој DepilConcept го постигнал во Полска може да послужи како добар пример за соработка, особено што DepilConcept наскоро ќе започне со работа и во Србија.

Најдобрите партнери имаат воља да учат и работат /01.12.2018

За искуствата во франшизното работење разговараме со Ѓорѓе Станковиќ, сопственик на концептот Car Foil Shop

најчитани

Што е тоа франшиза? /17.07.2018

Франшизинг е начин на кој сопствениот бизнис можете да го водите под добро познат бренд! Франшизингот го применуваат и некои од најпознатите светски брендови. Да објасниме што е франшизно работење…

Лесни раце градат франшиза /17.12.2018

Андреј Томљеновиќ од Осиек веќе четири години самостојно се бавел со вградување на авто-фолии. Размислувајќи за проширување на својот бизнис, дошол до Car Foil Shop.

Подготвени за франшизинг /18.05.2019

Што да се предвиди и како да се подготви бизнисот за да биде „франшизен“

Дефиниција на франшизинг /17.07.2018

Франшизата е облик на соработка помеѓу независни стопанственици. Давателот на франшиза го нуди својот know-how и бренд а за возврат наплатува надомест од примателот на франшиза, кој со тој надомест стекнува право и можност да ја користи докажаната бизнис идеја.

Самопослужно перење, како и насекаде во светот /18.12.2018

Првата франшиза на LG Laundry Lounge е отворена во Србија, во населбата Белвил во Белград. Потенцијал за ширење на мрежата постои и во другите градови од Србија како и поширокиот регион.

популарно во форумот