Sвездата од Јадранот на американскиот пазар

Нема кој не сака помфрит / Surf'n'Fries денеска работи во повеќе од 15 земји и има речиси 60 франшизни единици.
Вторник
20.10.2020
Surf'n'Fries, познат по помфрит и оригинална амбалажа, влезе во еден од најпребирливите пазари – американскиот. Како се одвиваа подготовките и какви се реалните можности за развој, открива Андреја Чолак.
 

Веста дека франшиза од Адриатик регионот која веќе освоила повеќе од 15 пазари низ светот, успеала да започне со работа во Соединетите Американски држави, има повеќекратно значење. Да се влезе на пазар каде франшизингот е поразвиен отколку каде и да е во светот е значаен потфат, за што сведочи и Андреја Чолак кој со својот деловен партнер Денис Полиќ го осмисли брендот и концептот за помфрит-барови Surf'n'Fries. Покрај тоа, како што вели, Америка има добро регулиран пазар заради што потребни се повеќегодишни подготовки  за да му се пристапи. Го прашавме што е потребно  да се подготви за тоа деловно патешествие, зошто е тешко да се најде инвеститор за странски бренд, во која фаза од развојот се сега и што ги очекува натаму пред да кажат дека успеале во Америка. 

Како се одвиваа подготовките за САД? Колку беше тешко да се пристапи на овој голем пазар во кој конкуренцијата е многу силна, како и самиот франшизинг?

Повеќе години размислуваме и се обидуваме да влеземе на пазарот во САД. Мора да признаеме дека за странски бренд, особено од овој дел на светот, предизвикувачки е да се направи првиот чекор. Пазарот на франшиза во САД  е неспоредливо поразвиен во однос на останатиот дел од светот, а е и многу добро регулиран. Кој и да сака да започне со франшиза на тој пазар, основно е поседувањето на FDD (Franchise Disclosure Document) – детален документ со податоци за работење за чија изработка треба да се инвестираат 40.000 до 100.000 долари. За наши услови тоа е многу голем капитал. Заради тоа многу брендови бараат инвеститори, но проблемите се случуваат во фазата на вреднување на брендот.  Имено, за брендовите од странство тешко е да се направи добро вреднување (валуација), бидејќи најчесто работаат на пазари со помала куповна моќ отколку што е американскиот. Натаму, американските инвеститори тешко го прифаќаат предизвикот на носење на странски бренд кога дома имаат стотици, па и илјадници домашни брендови.  Полесно им е да ги утврдат финансиските показатели за таквите брендови и немаат потреба од претпоставки.  Меѓутоа, кога еднаш ќе се мине таа пречка, се отвора сосема поинаков свет кој е одлично развиен во однос на се, од логистика, продажба на франшиза... Нешто што во Европа не е ниту приближно развиено. 

Практика е на странските пазари да се влезе преку примател на мастер франшиза - ќе се најде еден партнер кој ќе биде задолжен за развивање на мрежата за дадениот пазар. Имате ли таков примател? 

Со оглед на тоа што ние основавме компанија во САД, немаме примател на мастер франшиза, бидејќи Америка е голем пазар за да се потпираме на мастер договор во оваа фаза. Во моментов преговараме со неколку multi-unit оператори кои ја сакаат Surf’n’Fries франшизата. Се уште не сме ја отвориле првата продавница, но таа ќе биде во Сан Диего, откако ќе завршиме со документацијата. Се надевам пред крајот на оваа или најдоцна во првиот квартал од 2021 година.

Какви Ви се натамошните планови? Какви се реалните можности за Surf’n’Fries во САД?

Планираме мрежата да ја развиваме во Калифорнија, Флорида и во останатите американски држави кои се наоѓаат во топлите краишта. Главно сме насочени кон нетрадиционални локации во што знаеме дека сме добри, локации како стадиони, плажи, различни настани и слично.

Кои пазари до сега се покажале како вистински избор? Има ли некој кој посебно се издвојува и зошто?

Секако. Европа многу добро функционира. Германија е на прво место. Интересно е што во Чиле постигнуваме многу добри резултати, што ни е особено драго. Искрено, искуството ни покажува дека успехот многу повеќе зависи од примателот на франшизата отколку од пазарот.

Сега, кога влеговте на пазарот во САД, што планирате за натаму?

Ќе имаме многу работа во САД. Покрај тоа, летово потпишавме договор со  компанијата Rapid Retail од Велика Британија, која, како примател на франшиза, ќе поставува Surf'n'Fries објекти на сите поголеми стадиони во Велика Британија и Франција. Тоа се локации каде многу пати  сме се докажале, па и во тоа гледаме голем потенцијал.


Андрија Чолак, соосновач на концептот Surf'n'Fries / „Успехот многу повеќе зависи од примателот на франшизата, отколку од самиот пазар.“
PROFIT system

погледнете ги текстовите

Добриот вкус на Steiku Haoss ресторан /10.10.2020

Синџирот семејни ресторани Steiku Haoss од Летонија планира да се прошири и на пазарите во светот. Франшизата е достапна и за претприемачите од регионов.

Достава на храна – предности и недостатоци /22.04.2020

Се повеќе угостители размислуваат за воведување на домашна достава како мерка со која би се намалиле последиците предизвикани од коронавирусот. Да ги разгледаме предностите и недостатоците на оваа стратегија.

Војна на пилешките сендвичи /19.03.2020

McDonald’s одлучи во своите ресторани во Америка да понуди и два сендвичи со пилешко... Зошто ли е тоа толку значајно? Затоа што прашање е дали тоа би се случило доколку примателите на франшиза не направиле притисок, а сето предизвикано од заострената конкуренција.

За добра пица има добар пазар - Domino's се шири во регионот /04.03.2020

Domino's, најголемиот синџир на пицерии во светот, пролетва ќе ја добие првата франшизна подружница во Хрватска

Одличниот Surf’n’Fries е веќе во Белград. Дали наскоро го гледаме и во Скопје? /13.02.2020

Ланецот ресторани Surf’n’Fries, познат по помфритот, необичните сосови и оригиналната амбалажа, пристигна и во соседството. Првиот ресторан од овој франшизен ланец отворен е во Белград.

најчитани

Над 200 идеи за успешни бизниси на саемот за франшизи во Варшава /22.10.2019

За три дена, 7000 посетители на саемот на франшизи во Варшава имаа можност да погледнат и изберат помеѓу 200 франшизни брендови и бизнис идеи. Што го издвојува овој Саем и зошто се вели дека е направен „по мерка на претприемачите“?

Што е тоа франшиза? /17.07.2018

Франшизинг е начин на кој сопствениот бизнис можете да го водите под добро познат бренд! Франшизингот го применуваат и некои од најпознатите светски брендови. Да објасниме што е франшизно работење…

Доминација на големите системи /09.03.2021

Годинашната листа на порталот FranchiseDirect потврди дека, дури и за време на пандемијата, американските франшизи останаа најуспешни и најзастапени во светот. Повеќето од нив се системи од областа на гастрономијата.

За нов почеток – училиште за програмирање /15.10.2020

Какви очекувања може да имаат претприемачите од регионов кои ќе ја изберат франшизата на полското училиште за програмирање Coding Giants? Приказната на Иза Порадовска од Полска може да биде интересен пример

Без застој во образовниот сектор /19.03.2021

Франшизите од секторот за едукација на децата, продолжија да ги шират своите мрежи, дури и за време на пандемијата. Неколку системи веќе потпишаа франшизни договори и започнаа со деловна активност во земјите и од овој регион.

популарно во форумот