Војна на пилешките сендвичи

McDonald's © / Chicken McGriddle и McChicken Biscuit. / Два вида на сендвичи со пилешко - директен одговор кон конкуренцијата?
Четврток
19.03.2020
McDonald’s одлучи во своите ресторани во Америка да понуди и два сендвичи со пилешко... Зошто ли е тоа толку значајно? Затоа што прашање е дали тоа би се случило доколку примателите на франшиза не направиле притисок, а сето предизвикано од заострената конкуренција.
 

Воведувањето на нови производи не е реткост. Напротив, синџирите за брза храна на два-три месеци нудат нешто ново, најчесто сезонски или ограничени понуди. За пилешките сендвичи на McDonald’s сепак има интересна приказна.

Битка за потрошувачи преку пилешко

Се започнува од конкуренцијата. Chick-fil-A можеби не е познат надвор од Америка, но се работи за бренд кој последниве години го движи исклучително конкурентниот пазар за брза храна во Америка.  Како што посочува и неговото име, познат е по специјалитетите од пилешко. Неверојатен и константен раст на продажба бележи од 2018 година и покрај тоа што сите негови ресторани се затворени во недела. Според продажбата, веќе ги надминал некои од неспоредливо поголемите и поискусни компании како KFC, Burger King и Wendy's, а можно е следните години да ја стаса, па и да ја надмине продажбата на McDonald's и Starbucks, двата синџири кои во моментов се пред него. 

Под брендот Chick-fil-A денеска работат 2400 ресторани. Бројката може да изгледа мала во однос со 13.900 единици на McDonald's на американскиот пазар. Меѓутоа, медиумите во Америка не го занемаруваат податокот дека Мек од 2017 година беше принуден да затвори 122 ресторани во Америка, а во меѓувреме Chick-fil-A отворил 175 единици. Во последните 12 години всушност Chick-fil-A го удвои бројот на ресторани. 

Брзиот раст на популарноста на Chick-fil-A го активираше алармот во речиси сите синџири за брза храна, не само меѓу брендовите кои нудат јадења од пилешко. Битката за потрошувачи станала поостра во 2019 кога и Popeyes кој е исто така популарен синџир, понудил своја, многу вкусна, верзија сендвич со пилешко. Се случило залихите пилешко планирани за двомесечната промотивна понуда, Popeyes да ги потроши само за две седмици. Побарувачката ги надминала сите очекувања. Резултатот бил одличен: во тој период Popeyes забележал приход од 65 милиони долари, а продажбата пораснала за 10 %.

Гласот на примателот на франшиза мора да се слушне

Примателите на франшизата на McDonald' не биле одушевени со развојот на настаните во Америка. Се чинело дека губат важен дел од пазарот и дека компанијата не реагира доволно брзо на моментната „битка“ помеѓу синџирите за брза храна која американските медиуми ја опишале како „војна за пилешки сендвич“. Иако  McDonald's во својата понуда има и оброци со пилешко, потрошувачите, па дури и примателите на франшиза сметале дека ваквите додатоци на менито не се ниту приближно до премиум понудата на конкурентниот синџир. Интерното истражување покажало дека дури 89% од примателите на франшиза сметаат дека Chick-fil-A преставува нејголема пречка за McDonald's .

Независната група на приматели на франшиза од McDonald's, National Owners Association уште  во текот на 2019  и се обратила на компанијата и барала воведување премиум производи од пилешко. Нивната настојчивост имала ефект дури кон крајот на јануари 2020 година. Тогаш на менито на сите  ресториани на McDonald's во Америка се најдоа два нови специјалитети - Chicken McGriddle и McChicken Biscuit. Попривлечни, покрцкави верзии на сендвичите со пилешко кои веќе се нуделе и го минале тестот во еден помал број ресторани на McDonald's.

Понудата на пилешки сендвичи  ќе биде временски ограничена. Каква оценка ќе дадат потрошувачите и дали примателите на франшизата на  McDonald's за тоа време ќе успеат  да профитираат од оброкот за кој се бореле, останува да се види...


Колку франшизни ресторани има McDonald's во САД? / Само на американскиот пазар работат повеќе од 13.900 ресторани. Дури 90 проценти од рестораните се во рацете на приматели на франшиза.
PROFIT system

погледнете ги текстовите

Безбедно доставување на храна /12.04.2021

Минимален контакт со клиенти, редовна употреба на средства за дезинфекција, и постојана проверка на здравствената состојба на доставувачот - се главните принципи за сигурна достава на храната. Како еден франшизен систем ги применува сите овие принципи во пракса?

Од крофнички до франшиза /27.10.2020

Приказната за „Јети фритули“ од Макарска е добар пример како од мал семеен бизнис може да се направи франшиза. Како се градел овој концепт, што е потребно за профитабилно работење и кои би биле посакувани приматели на франшизата?

Sвездата од Јадранот на американскиот пазар /20.10.2020

Surf'n'Fries, познат по помфрит и оригинална амбалажа, влезе во еден од најпребирливите пазари – американскиот. Како се одвиваа подготовките и какви се реалните можности за развој, открива Андреја Чолак.

Добриот вкус на Steiku Haoss ресторан /10.10.2020

Синџирот семејни ресторани Steiku Haoss од Летонија планира да се прошири и на пазарите во светот. Франшизата е достапна и за претприемачите од регионов.

Достава на храна – предности и недостатоци /22.04.2020

Се повеќе угостители размислуваат за воведување на домашна достава како мерка со која би се намалиле последиците предизвикани од коронавирусот. Да ги разгледаме предностите и недостатоците на оваа стратегија.

најчитани

Над 200 идеи за успешни бизниси на саемот за франшизи во Варшава /22.10.2019

За три дена, 7000 посетители на саемот на франшизи во Варшава имаа можност да погледнат и изберат помеѓу 200 франшизни брендови и бизнис идеи. Што го издвојува овој Саем и зошто се вели дека е направен „по мерка на претприемачите“?

"Лесни раце" градат франшиза /17.12.2018

Андреј Томљеновиќ од Осиек веќе четири години самостојно се бавел со вградување на авто-фолии. Размислувајќи за проширување на својот бизнис, дошол до Car Foil Shop.

Бескрајна приказна /19.07.2018

Митко Андонов ја развива франшизата Jumping Clay во Македонија. Во нашиот разговор тој ни открива каде го гледа најголемиот потенцијал и кои се неговите приоритети во бизнисот.

Секогаш на врвот /22.03.2019

Во последните 11 години, колку што FranchiseDirect ја објавува листата на 100 најуспешни франшизи во светот, само два бренда се менувале на самиот врв. Од оваа година еден е во блага предност.

Доминација на големите системи /09.03.2021

Годинашната листа на порталот FranchiseDirect потврди дека, дури и за време на пандемијата, американските франшизи останаа најуспешни и најзастапени во светот. Повеќето од нив се системи од областа на гастрономијата.

популарно во форумот